Oldalainkat jelenleg 3 látogató olvassa
Regisztrált tagjaink száma: 1248

Pszichés politika: Aspektuspszichológia-könyv

Borító

Roberts, Jane, Psychic Politics: An Aspect Psychology Book, Prentice-Hall, 1976.

A borítón Jane Roberts festménye látható.

A Pszichés politika: Aspektuspszichológia-könyv Jane Roberts egy korábbi könyve, a Kalandok a tudatban: Bevezetés az Aspektuspszichológiába folytatásának tekinthető. A könyv címe a szerző személyiségelméleti elképzelésére utal: eszerint az egó olyan belső politika nyomán emelkedik ki a psziché belső civilizációjából, mely kezdetben a nagyobb, belső elmében létezik – ugyanakkor a mi szubjektív tapasztalataink is hatást gyakorolnak e politikára.

Jane Roberts tovább kutatja a belső életünket kormányozó szabályokat, a szubjektív tapasztalat és a nagyobb valóság kapcsolatát, az álmok, mítoszok és spiritualitás forrásait. A szerző itt számol be először a módosult tudatállapotában érzékelt „könyvtár”-ról („valószínű” könyvek tárházáról, melyek az emberi tudat még be nem járt ösvényeiről szólnak) és a „kodicillusok”-ról (egy alternatív szabálykészletről, mely egész civilizációnkat átalakíthatná, s melynek anyaga a pszichés könyvtárból származik).

A könyv témái közt szerepelnek még az alakmások (szűk értelemben az entitás ugyanabban a korban élő inkarnációi; tágabb értelemben – mint Seth mondja – mindannyian alakmásai vagyunk egymásnak); világszemléletek (Seth szerint azon véleményeink, tapasztalataink, elméleteink összességei, melyek hozzáférhetőek maradnak az egyén halála után is – az adott egyénnel folytatott kommunikáció nélkül is); belső kódok (dinamikus pszichés tervezetek az emberiség legnagyobb potenciáljaira és teljesítményeire). A szerző szemelvényeket közöl a Seth-szövegekből; az említett témákon kívül például a szeretet és gyűlölet, a biztonságos univerzum témakörében.

A Pszichés politika mind Jane Roberts, mind Seth tanulmányozása szempontjából jelentős mű.

Nic, 2003–2005.

Utolsó frissítés: 2006. 06. 28.© 2003-2022. Seth.hu - Minden jog fenntartva | Szabályzat | Elérhetőség