Üdvözlünk a Seth.hu-n!
Érezd jól magad!

Seth a Mikulásról

[A nap folyamán Timothy Foote, a Time Magazine könyvismertető részlegének rovatvezetője készített interjút Jane-nel és Robbal egy Richard Bachról és Jonathan, a sirály /Jonathan Livingston Seagull/ című könyvéről szóló cikk kapcsán. Timothy elmondta, hogy 16 éves lánya két kérdést fogalmazott meg, melyekre Sethtől szeretett volna választ kapni: „Van Isten? Tudja, mi folyik itt lent?” Seth az aznap este tartott ülésen válaszolta meg a kérdéseket:]

Hadd kezdjem humorosan azzal, hogy ezt mondom: „Igen, Virginia, van Mikulás”.

(Az ülés után Jane elmondta nekem, hogy ez az idézet egy néhány évvel ezelőtti híres újságcikkre utal.)

Ugyanígy: igen, van isten. A föld megjelenik. A születésedkor adott számodra, mint egy ajándék. Ott van tehát, mint a Mikulás játékai, amikor gyerek voltál. Ki az adományozó, kérded.

A gyerek néhány évig elfogadja a Mikulás-választ, s aztán kiábrándul, felismerve, hogy a karácsonyi mesék Mikulása mítosz. Ugyanígy, azok a történetek, melyek egy Istenről szólnak, sok tekintetben mítoszok, de még mindig ott van számodra a zsák ajándék egyfelől, s a pazar föld másfelől, úgyhogy a kérdés továbbra is marad.

Válaszom az, hogy a mítoszok a maguk módján megpróbálják sejtetni a válaszokat, melyek alapvetően nonverbálisak, s a koncepciókat, melyek maguk képezik a forrást, melyből a föld és minden létezés fakad.

(21: 35.) Van-e isten, vagy van-e lét vagy forrás az egész valóság mögött? Tudod a választ, mint bárki más. Élsz és tudatos vagy, mint bárki más, s lényed titkai a lét titkai is.

Önmagadba kell tehát tekintened, ugyanis a kreativitás és lét kezdete, valamint forrása végső elemzésben benne lakozik minden egyes egyéni tudatban, ugyanúgy, ahogy minden egyes fa tartalmazza saját magvát. Tehát saját tudásod magvára kell tekintened az ilyen válaszokért.

Csak azért látszanak elérhetetlennek a válaszok, mert azt mondod magadnak, hogy nem ismered őket. Ez nagyon röviden egy olyan kérdésre adott válasz kezdete, mely önmagában más kérdéseket kezdeményez, s a saját elmédben kellene, hogy ezeket kezdeményezze.

Az, hogy foglalkozol vele, mármint a kérdéssel, egészen gyakorlatias, akár tudod, akár nem, mert a valóság természetével kapcsolatos ideáid minden cselekedetedet színezik a fizikai tapasztalaton belül.

És itt a vége.

„Törölt ülés”, 1972. október 13.

Ford.: Nic, 2005–2006.

Utolsó frissítés: 2007. 10. 02.© 2003-2024. Seth.hu - Minden jog fenntartva | Szabályzat | Elérhetőség