Üdvözlünk a Seth.hu-n!
Érezd jól magad!

Seth és a bölcs öreg képzete

„Több oka is van [annak, hogy ilyen erőteljesen jövök át]: mert ilyen vagyok abban az alakban, melyet választásom szerint a kommunikációimban használok, és hogy mindenkit túljuttassak azon az ideán, mely szerint az úgynevezett szellemeknek bájos arcúaknak, csendeseknek, higgadtaknak és méltóságteljeseknek kell lenniük. Ez például az egyik fő törekvésem. Emellett azt akarom, hogy mindegyikőtök megértse: energiahasználat zajlik – s ugyanaz az energia, amit Ruburt használ, mindegyikőtök számára hozzáférhető.

(Sok jó humorral:) Ugyanis mindazokat, akik legmélyebb, legtitkosabb gondolataikban azt képzelték közületek, hogy csendesnek lenni jó, méltóságteljesnek lenni pedig jámbor dolog, kétségkívül gondolkodóba kell, hogy ejtse egy olyan bemutató, mint amilyen az enyém!

A hangmechanizmus sajnálatos módon olyasvalami, amivel dolgoznunk kell, s bizonyos kiigazításokat kell végrehajtani, hogy saját személyiségemet átjuttassam a női képmáson és hangszalagokon. Ezen túlmenően mindazonáltal – mint már említettem az osztályban – nem az én láthatatlan szívem belső érzékéből folyik, hanem a saját pszichológiátok mélységeiből, hogy bölcs öregemberré tesztek, és kivetítitek rám a saját elmétekben megbúvó autoritás-képzeteket. Én mindig is megpróbáltalak megakadályozni abban, hogy elkövessétek ezt a hibát, s arra törekedtem, hogy felszabadítsam bennetek saját képességeiteket.

(Egy konkrét hallgatóhoz:) Spontán maradok és eleven, és nem hagyom, hogy elzsongítsanak [*] rám irányuló kivetítéseitek. Kozmopolita az akcentusom – nem világfiasan kitanult, hanem kozmopolita. Az én nézőpontomból nektek van akcentusotok. (Derűsen:) Sok nyelvet beszéltem, s a fordításban ez [a hang] jön ki belőle, így hát mindannyian jól meg vagyunk áldva vele.”

[*] Seth itt a „deaden” szót használja. Amellett, hogy a szokásos ’elzsongítsanak, eltompítsanak, elkábítsanak’ jelentésben alkalmazza, szemmel láthatóan rájátszik a ’halottá tegyenek’ jelentésre is, melyet akkor kapunk, amikor elemeire bontjuk a szót, s szó szerint vesszük azokat („dead”=’halott’ + „-en”=’valamilyenné tesz’). (Lásd közlését arról, hogy eleven marad.) (A ford.)

ESP-ülés, 1971. február 16.

Mármost, amikor a múltkori osztályülésen azt mondtam, hogy ha már muszáj kivetítenetek rám a gondolataitokat és képzeteiteket, akkor azt szeretném, ha ahelyett, hogy bölcs öregembernek gondolnátok, inkább reggeli pacsirtának gondoljatok el, ezt úgy értettem, hogy ennyire vagyok öreg madár [*].

[*] Vagy: "hogy ilyen öreg madár vagyok". (A ford.)

ESP-ülés, 1971. február 9.

Ford.: Nic, 2005–2006.

Utolsó frissítés: 2006. 06. 22.© 2003-2024. Seth.hu - Minden jog fenntartva | Szabályzat | Elérhetőség