Oldalainkat jelenleg 18 látogató olvassa
Regisztrált tagjaink száma: 1240

A tömeges események természete és az egyén. Seth-könyv

Borító

Roberts, Jane [mint médium], The Individual and the Nature of Mass Events. A Seth Book, Prentice-Hall, Englewood Cliffs, N.J., 1981. (801–873. ülés, 1977. április 18 – 1979. augusztus 15.), Bevezetőt írta Jane Roberts, jegyzetekkel ellátta Robert F. Butts

A képen látható borítót Robert F. Butts festette.

Seth hatodik könyvének címe – A tömeges események természete és az egyén – az egyéni valóságteremtés és közösség viszonyának kifejtését ígéri. Vizsgálja például a tömeges halálesetek és az egyéni döntés viszonyát, s leszögezi: a sok embert érintő katasztrófák (pl. háborúk, járványok, földrengések) rendszerint kettős célt szolgálnak – minden egyes résztvevőnek megvannak a saját okai a halálra, s emellett társadalmi elégedetlenséget is kifejeznek (az egyének azért választják a közös halált, hogy személyes céljaik megvalósításán túl tömeges állítást is tegyenek). Seth tárgyalja a média társadalom felé irányított „szuggesztióit”. Bevezeti továbbá az 1. Keretrendszer (a fizikai valóság színpada, a tömeges események helyszíne) és a 2. Keretrendszer (az összes potenciális tömeges esemény határtalan, dinamikus, időtlen tárháza, melyből az 1. Keretrendszerben zajló, fizikai események fakadnak) közti megkülönböztetést.

Seth emellett rámutat a tudományt, vallást, kultuszokat, mitológiát és orvoslást átható tudattalan – s gyakorta negatív – hitekre; kitér a darwinizmus témakörére, s leszögezi, hogy a fajok alapvető célja nem a túlélés, hanem az élet minőségének javítása. Kifejti, hogy a személyes impulzusok (késztetések), melyekről gyakran tanítják, hogy veszélyesek, kaotikusak és ellentmondásosak, valójában döntő fontosságúak a fajok és a természeti világ érdekeinek szempontjából. Seth emellett taglalja a természetes test koncepcióját; mítosz és fizikai események kapcsolatát; témái közt szerepel még a fanatizmus, a szeretet és az együttműködés, bevezeti a „gyakorló idealista” fogalmát – az egyénét, aki bízik önmagában, elfogadja önmagát, s hisz mások „jó” szándékában.

Nic, 2003–2004.

Utolsó frissítés: 2006. 06. 28.© 2003-2021. Seth.hu - Minden jog fenntartva | Szabályzat | Elérhetőség