Oldalainkat jelenleg 1 látogató olvassa
Regisztrált tagjaink száma: 5

rfb

Robert F. Butts önarcképe

Robert F. Butts

(1919–2008)

Robert F. Butts 1919. június 20-án született Stella Butts és idősebb Robert Butts első fiaként. Két öccse Linden és Richard (ál)néven szerepel a Seth-szövegekhez fűzött jegyzeteiben; előbbi 13 hónappal, utóbbi 9 évvel született Rob után.

Apja 1923-ban telepedett le családjával a Pennsylvania állam északkeleti részén fekvő Sayre-ben, mely vasúti csomópontként betöltött szerepe, valamint korszerű kórháza és klinikája révén tett szert némi hírnévre. Rob ebben – az akkoriban körülbelül 6500 lelket számláló – kisvárosban járt általános és középiskolába. Iskoláskora elején részidős munkákat vállalt apja autójavító és akkumulátorboltjában.

Az érettségi után otthagyta Sayre-t, s középiskolai művészettanára, Helen Bowman anyagi támogatásának segítségével 1939-től 1941-ig járt kereskedelmi művészeti [1] iskolába járt New York városában. 1942-ben, a II. világháború során besorozták a légierőhöz. Három évig tartott katonai szolgálata.

Az 1940-es években egyike volt a népszerű képregényhős, Captain Marvel alakját megrajzoló művészeknek. [2] Érdeklődése egyre inkább a szépművészet felé fordult, s 1953-ban szakított a kereskedelmi művészet iránti elköteleződésével, miután egy időre a New York állambeli Saratoga Springs közelében élő kis közösségbe költözött, hogy egy barátjának segítsen a Mike Hammer detektív-képregény elkészítésében.

E barátja („Ed Robinson” [3]) révén ismerte meg Jane Robertst, akivel 1954. december 27-én házasodott össze. Ekkor ígéretet tettek egymásnak arra, hogy egyikük sem akadályozza a másik kreatív megközelítését az élethez, függetlenül attól, hogy milyen eredmények folynak a cselekedetekből, melyeket egyénileg választanak.

Nem sokkal egybekelésüket követően Sayre-be költöztek. Rob hezitált az írás és a festészet között, s azt a megállapodást kötötte magával, hogy legkésőbb 40 éves korában eldönti, melyik tevékenységre összpontosítson a továbbiakban. 1959-ben töltötte be 40. életévét, és a festészetet választotta.

1960-ban költöztek a Sayre-től 18 mérföldre fekvő, New York állambeli Elmirába, s a West Water Street 458. szám alatt béreltek apartmant. Műalkotásaik eladásán kívül kisebb munkákkal biztosították megélhetésüket. Jane egy időben Avon-termékeket és konyhakéseket árult; később egy elmirai művészeti galériában vállalt részidős munkát, s kisegítőként egy óvodában is dolgozott. Robnak részidős állása volt egy elmirai üdvözlőlap-gyártó cégnél, s délutánonként festett.

Jane 1963-ban Rob ösztönzésére kezdett bele a Hogyan fejlesszük ESP-képességeinket című útmutató kalauz tervébe. A könyv megírásához végzett közös kísérleteik vezettek el a Seth-jelenséghez. Jane Roberts Seth médiumaként kezdett beszélni, s Robert F. Butts (Seth által megadott entitásnevén: Joseph) jegyezte le saját fejlesztésű gyorsírásával az ülések szövegét, melyekhez rendszerint jegyzeteket is mellékelt. Az üléseket követően ő gépelte le azok anyagát. Emellett szinte teljes egészében ő végezte a Seth-könyvek kiadásához szükséges előmunkálatokat. Hozzájárulása a Seth-szövegekhez azonban nem merült ki ebben. Mint Jane Roberts írja A tömeges események természete és az egyén című Seth-könyvhöz készített bevezetőjében:

„A Seth-ülések és Seth könyvei természetesen szükségszerűen összefüggnek Robbal fennálló kapcsolatommal. Sokkal több ő, mint az anyag feljegyzője vagy másolója. Rob figyelemreméltó elméje kérdéseivel és kutató természetével mindig is arra ösztönzött, hogy a legjobbat hozzam ki magamból, s egyfajta pszichológiai képernyőként szolgált; segített abban, hogy a lehető legvilágosabban tekintsek önmagamra és az ülésekre. Ha nem lett volna bátorítása és aktív részvétele, kétlem, hogy a Seth-ülések léteznének jelenlegi formájukban.”

Jane és Rob 1975 márciusában saját házba költöztek Elmirában. Ettől kezdve még több időt szenteltek a Seth-szövegeknek (a költözéssel együtt véget értek az ESP-órák, melyeket 1967 decemberétől kezdve tartott Jane Roberts), s meglehetősen visszavonult életet éltek „a hegyi ház”-ban, ahogy azt rendszerint nevezték.

1979. december 5-én írták alá végrendeletüket, melyben rendelkeztek arról, hogy hagyatékuk mindkettejük halálát követően a Connecticut állambeli New Havenben található Yale Egyetemi Könyvtár (Yale University Library) „Kéziratok és Archívumok” („Manuscripts and Archives”) részlegének tulajdonát gyarapítsa.

Jane Roberts 1984. szeptember 5-én hunyt el. Robert F. Butts ott volt vele a kórházban, amikor felesége aznap reggel álmában meghalt.

Az ezt követő években másolatokat készített és küldött el a Yale Egyetemi Könyvtárba a Seth-ülésekrõl, hogy a kutatók és az érdeklődő közönség már halála előtt hozzáférhessen az anyaghoz; emellett folytatta a Seth-szövegek kiadását. Időközben feleségül vette Laurel Lee Davies-t, aki 1985-ben költözött hozzá, hogy Rob kutatási és szerkesztői segédjeként közreműködjön A mágikus megközelítés című Seth-könyv összeállításában.

Robert Fabian Butts 2008. május 26-án hunyt el rákban.

Nic, 2004–2008.

Kapcsolódó anyagok a Seth.hu-n:

Butts, Robert F., Levél Robtól – Nyílt levél a Seth-olvasókhoz

Robert F. Butts cikke a Reality Change nevű folyóirat 1995. évi nyári számában egy érdekes álmáról és Seth hozzá fűzött megjegyzéseiről.

Butts, Robert F., Levél Robtól

Robert F. Butts cikke a Reality Change nevű folyóirat 1997. évi, 2. negyedévi számában a szépségről.

Kapcsolódó anyagok más oldalakon:

Butts, Robert F., A Letter From Rob: An Open Letter To Seth Readers, 1995., http://www.brassringbooks.com/rchange/rcsummer.htm#janelibrary

Robert F. Butts cikke angolul a Reality Change nevű folyóirat 1995. évi nyári számában egy érdekes álmáról és Seth hozzá fűzött megjegyzéseiről.

Butts, Robert F., A Letter From Rob, 1997., http://www.brassringbooks.com/rchange/rc2q-97k.htm

Robert F. Butts cikke angolul a Reality Change nevű folyóirat 1997. évi, 2. negyedévi számában a szépségről.

Paintings by Robert F. Butts June 1999, in http://www.cafemuse.com/sethnet/past_events.html

Robert F. Butts néhány festménye, melyeket Rodney O. Davidson fényképezett le a New York állambeli Elmirában 1999-ben tartott Sethnet Konferencián (Sethnet Conference).

Jegyzetek:

[1] A kereskedelmi művészet kereskedelmi célokra (például reklámozásra) használt művészetet jelent. Rendszerint szembeállítják a szépművészettel.

letuniv01

[2] Captain Marvel 1940-ben tűnt fel a Fawcett Publications Whiz Comics képregény-sorozatának lapjain. A hős mögött az árva rikkancsfiú, Billy Batson figurája rejtőzik, aki a történet szerint egy ősi varázsló neve, a „Shazam” szó kimondásával (mely egyúttal rövidítés is: Salamon – bölcsesség, Herkules – erő, Atlasz – kitartás, Zeusz – hatalom, Akhilleusz – bátorság és Merkúr – sebesség) Captain Marvellé válik, s harcol az igazságtalanság és gonoszság ellen. Captain Marvel népszerűsége hamarosan felülmúlta Supermanét, akinek kiadói plágium vádjával pert indítottak a Fawcett ellen. Mielőtt bármilyen ítélet született volna az ügyben, a Fawcett 1953-ban beszüntette a képregények kiadását. Captain Marvel 20 évvel később „Shazam” néven éledt újjá – ironikus módon Superman kiadói támasztották fel.

Robert F. Butts neve nem szerepel a Captain Marvel készítőinek hivatalos listáin. Vö.: C.C. Beck, a Captain Marvel-sorozat legismertebb illusztrátorának visszaemlékezésével: „…a Fawcett egész sor Captain Marvel-mellékterméket teremtett, melyeket más művészek rajzoltak, az enyémtől meglehetősen eltérő stílusokban. Végül a művészeti vezető és én rávettük a Fawcett-et, hogy engedjék: hadd felügyeljem legalább a Captain Marvel-könyvek alkotási folyamatait. Megkaptam a főművész címet, megbíztak egy segédekkel teli műterem felügyeletével, és valamennyire a nevemet is elismerték, de az írók soha, semmiféle elismerést nem kaptak egyáltalán, és a mai napig is csak keveseknek van tudomása arról a képregény-illusztrátori munkáról, ami a szövegkönyvek nyomán folyt, ahelyett, hogy menet közben építettek volna fel mindent. Ezért nem fogadok el manapság semmiféle elismerést Captain Marvel megteremtéséért, rámutatva, hogy én pusztán az első – és utolsó – művész voltam, aki eredeti formájában megrajzolta őt. Egyáltalán semmi elismerést nem akarok olyan művészek által készített rajzokért, akik felett nem gyakoroltam felügyeletet, és akikkel, ami azt illeti, néhány esetben még csak nem is találkoztam.”

[3] Az illető „Ed Robinson” néven szerepel A mágikus megközelítés című Seth-könyv A függelékében. A név minden bizonnyal álnév, s „Ed Robbins”-ra, a Mike Hammer-sorozat „hivatalos” illusztrátorára utal, aki korábban egyébként a Captain Marvel-sorozat egyik „hivatalos” illusztrátora volt. (C.C. Beck, Captain Marvel eredeti alakjának első és utolsó megrajzolója – a sorozat legismertebb illusztrátora – így nyilatkozott róla egy interjúban: „Nagy mesélő volt, olyan értelemben, hogy kiadta a Captain Marvel-sztorikat más művészeknek: fejezzék be ők.”)

Források:

Roberts, Jane, The Seth Material, Buccaneer Books, Inc., Cutchogue, New York, 1972.

Roberts, Jane [mint médium], The Individual and the Nature of Mass Events. A Seth Book, Amber-Allen Publishing, San Rafael, California, 1995.

Roberts, Jane [mint médium], Dreams, "Evolution," and Value Fulfillment. A Seth Book, 1. kötet, Amber-Allen Publishing, San Rafael, California, 1997.

Roberts, Jane [mint médium], Dreams, "Evolution," and Value Fulfillment. A Seth Book, 2. kötet, Amber-Allen Publishing, San Rafael, California, 1997.

Roberts, Jane [mint médium], The "Unknown" Reality. A Seth Book, 1. kötet, Amber-Allen Publishing, San Rafael, California, 1996.

Roberts, Jane [mint médium], The "Unknown" Reality. A Seth Book, 2. kötet, Amber-Allen Publishing, San Rafael, California, 1996.

Roberts, Jane [mint médium], The Magical Approach: Seth Speaks About the Art of Creative Living. A Seth Book, Amber-Allen Publishing/New World Library, 1994.

Roberts, Jane [mint médium], The Way Toward Health. A Seth Book, Amber-Allen Publishing, San Rafael, California, 1997.

Watkins, Susan M., Conversations with Seth: The Story of Jane Roberts"s ESP Class, Revised (átdolgozott kiadás, a két kötet egy könyvben), Moment Point Press, Portsmouth, New Hampshire, 1999.

Paintings by Robert F. Butts June 1999., fényképezte Rodney O. Davidson, in http://www.cafemuse.com/sethnet/past_events.html

Online photo album June 1999., in http://www.cafemuse.com/sethnet/past_events.html

B. A. Humphreys, Marvelman The British Shazam Successor, http://marvelman.freeservers.com/page6.html, 1998., 1999.

Walt Grogan, Captain Marvel, http://shazam.imginc.com/WhosWho/captainmarvel.asp

Comic Art & Graffix Gallery Artist Biographies – Mickey Spillane, http://www.comic-art.com/bios-2/spillane.htm

Hogan’s Interview – C.C. Beck, http://www.cagle.com/hogan/interviews/beck/home.asp

In Memoriam Robert F. Butts, http://www.newworldview.com/blogs/helfrich/archive/2008/05/29/in-memoriam-robert-f-butts.aspx

Utolsó frissítés: 2008. 08. 27.© 2003-2024. Seth.hu - Minden jog fenntartva | Szabályzat | Elérhetőség